, Author


V posledních několika letech byly zavedeny i takzvané e-sporty. V podstatě se jedná o soutěžení v nejrůznějších videohrách, obvykle takových, kde hráči hrají proti sobě. Nejčastěji se tedy jedná o bojové, například Super Smash Bros, nebo závodní. Tyto akce však doposud nemají mimo hráčskou obec příliš velkou popularitu, navzdory tomu, že mají skutečně velký potenciál. Bylo by tedy záhodno jejich popularitu zvýšit. To však není tak jednoduché.

 

Za prvé by bylo potřeba, aby ony hry byly zajímavé a dostatečně jednoduché, aby je pochopil i laik. S tím souvisí i komentátoři. Ti by měli popisovat, co se právě děje, tak, aby to případně lidé u obrazovek, kteří s danou hrou doposud nepřišli do styku, pochopili. Bohužel se tak dnes neděje, což je velká škoda.

 

videohry jsou velmi oblíbené

 

Dále by bylo vhodné nějak zjednodušit soutěže. Pokud se například hraje švédským systémem, pak vlastně lidé budou sledovat toho samého člověka, jak hraje tu samou hru znovu a znovu. A to nemusí být vždy zábavné. Ideální by bylo vymyslet nějaký nový formát, takový, který by byl přitažlivý pro diváky a zároveň férový k soutěžícím. To však rozhodně není nijak jednoduché.

 

e-sporty nejsou nic nového

 

Nutné by také bylo vylézt ze své ulity. Hráčská komunita je v tomto ohledu v podstatě sama pro sebe, přičemž běžní lidé často ani nemají tušení, že zde probíhá například mistrovství světa v nějaké hře. Není tedy divu, že o danou věc nemají zájem, když o ní ani nevědí!

 

Zdaleka nejdůležitější je však propagace v běžných médiích. Jistě, ta jsou zvyklá videohry většinou odsuzovat, avšak tímto by je mohly ukázat v pozitivním světle. Některé turnaje dávají například veškeré vydělané peníze na charitativní účely, což by mohlo i běžného člověka zajímat. Nic takového se však doposud neděje, a v naší zemi už vůbec. A to ani v případě, že někdo z našich například vyhraje mistrovství světa.