, Author


V dnešní době má spousta dospělých lidí nadváhu až obezitu. Tento negativní trend je důsledkem moderního stylu života, který se výrazně odlišuje od života, který jsme vedli ještě před 30 lety. Tehdy bylo běžné že se děti vedly ke sportu nejenom ve škole ale hlavně i mimo školu. Sotva děti přišly domů ze školy, už běžely ven za kamarády, a domů chodily za soumraku.

kluci kola

Dnes naopak mají rodiče problém s tím, že děti tráví mnohem více času doma než venku nebo sportem. Jenže samotné děti si neuvědomují, jak je pohyb pro tělo důležitý. A od toho jsou tu rodiče, aby svoje děti ke sportu vedli. Když budete s dítětem chodit ven na hřiště, budete ho učit jezdit na kole nebo na bruslích, a obecně ho k pohybu povedete, vypěstujete mu tím zdravý vztah k pohybu. A na tomto základě už se dá celkem dobře stavět.

Samozřejmě není dobré cpát děti do všech možných kroužků které najdete, ale je dobré si s dítětem popovídat o tom, co ho baví a naplňuje, a co naopak ne. Rozhodně je potřeba brát ohled na potřeby a názory dítěte. Když ho zapíšete na kroužek, který ho vůbec nebaví, akorát vyhodíte za kroužek zbytečně peníze a dítě tam nebude chtít chodit. Dovednosti z kroužku vůbec rozvíjet nebude. Nabídněte dítěti několik možností a ono si vybere. Každé dítě by ale mělo navštěvovat jeden pohybový kroužek.

děti bazén

Když někdo objeví ve vašem dítěti skrytý talent na některý ze sportů, je naopak žádoucí tento sport podporovat. Ať už vaše dítě bude bavit fotbal nebo volejbal či něco úplně jiného, je dobré se snažit jeho dovednosti prohlubovat. Třeba nakonec bude vaše dítě ve sportu tak dobré, že si na na něm udělá kariéru, a o jeho budoucnost nebudete muset mít strach. I to je skrytá stránka sportu, nikdy nevíte, který sport bude vaše dítě bavit a který mu půjde. Důležité ale je naslouchat dítěti a jeho potřebám.