, Author


Volba cestovního prostředku je jedním ze základních problémů. Pokud člověk jede pár kilometrů, tak je mu to v podstatě jedno. Má být tu chvilku v autobuse nebo ve vlaku. Ale pokud se jede pře celou republiku, tak to už je problém. Jsou lidé, kterým to je naprosto jedno. Ale také ti, kteří by rádi při cestování co nejvíce komfortu. V tomto případě nemůže následovat jiná rada než vlak. Můžete mít samostatné křeslo plné pohodlí, protože je polohovací. Vlastní osvětlení s možností větrání už sice není ve všech vlacích, ale někde ano. Dále získáte spoustu prémiových služeb v ceně.

dálkový autobus

Občerstvení po dobu cesty je naprostou samozřejmostí. V každém vlaku je to jinak, ale v každém si za tento komfort pár korun připlatíte, většinou to bývají částky větší než pět stokorun. Takový komfort vám autobus nenabídne, i když je fakt, že některé luxusní vozy se speciálním zaměřením něco podobného mají. Bohužel je těchto autobusů strašně málo, takže využití této služby je velmi sporné. Jenže co dělat, když si připlácet nechcete? Co je lepší, vlak nebo autobus? NA tohle se nedá přesně odpovědět, pokud není známa cílová destinace.

vlaková souprava

Pokud je dosažitelná vlakem, je to jednoznačná volba. Ve vlaku je přece jen větší pohodlí, Navíc je tu možnost krátké procházky po vagonech a možnost využít WC a také tedy umytí rukou. Jistě, může padnout námitka, že to lze v autobuse také. Opravdu v každém? Ale no tak. Samozřejmě, že po příjezdu na konečnou budete muset autobusem pokračovat, protože vlak se nedostane všude. Ale to už většinou pojedete tak nějak do půl hodinky, což se dá v naprosté pohodě zvládnout. Cestování jako takové nemusí být pro někoho jen nepříjemnou záležitostí. Záleží na více okolnostech. Za příplatek si ho člověk dokonce mlže vychutnávat. Ovšem pokud nejste škarohlíd, lze to i při zakoupení běžné jízdenky. A to jak ve vlaku, tak i v autobuse.